VOORTUIN: HET VISITEKAARTJE VAN UW HUIS

Een mooie voortuin fungeert als het visitekaartje van uw woning. Een goed ontworpen voortuin zorgt niet alleen voor een warm welkom, maar draagt ook bij aan de waarde van uw huis. Als tuinontwerper en tuinaannemer weet Gert Kwanten precies hoe u een mooie voortuin ontwerpt en aanlegt.

We leggen uit waar een tuinaannemer rekening mee houdt en hoe we een voortuin weten te creëren die er zowel vanuit de woning als vanaf de straat prachtig uitziet. Gebruik onze tips om uw voortuin om te toveren tot een prachtige eyecatcher en doe inspiratie op aan de hand van onze voorbeelden.

Voortuin Kwanten

VOORTUIN AANLEGGEN

Wilt u een voortuin laten aanleggen? Wij verzorgen de meest oogstrelende tuinarchitectuur. We kunnen niet alleen het tuinontwerp maken, maar ook de volledige tuin aanleggen. Dat doen we met ons eigen team van gepassioneerde tuinaannemers. Voor ieder element van de tuinaanleg, van de bestrating en beplanting tot de timmerwerken en verlichting.

Waarom is de voortuin belangrijk?

In tegenstelling tot de achtertuin, die vaak beschut en afgesloten ligt, springt de voortuin vanaf de straatkant in het oog. Daarmee heeft het een enorme impact op de uitstraling van uw huis. Een mooi ontworpen en goed verzorgde voortuin draagt bij aan een heerlijk groene leefomgeving. Dat is niet alleen prettig voor u als bewoner, het heeft ook een positieve invloed op de waarde van uw woning.

Daarmee is het laten aanleggen van een mooie voortuin een investering die zichzelf terugverdient. Een mooie voortuin heeft daarnaast ook een praktische functie. Een slim ontworpen voortuin biedt bijvoorbeeld extra parkeerruimte of zitgelegenheid. Kortom, de voortuin is een belangrijk onderdeel van uw huis en verdient daarom veel aandacht.

Grote voortuin ontwerpen

Als u een groot perceel aan de voorkant van uw woning heeft, dan biedt dat tal van mogelijkheden. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging om de grote ruimte in te richten zonder dat de voortuin saai of juist rommelig oogt.

Gebruik de beschikbare ruimte bijvoorbeeld om ruimtelijke elementen als een moderne oprit, een ruim gazon en waterpartijen te realiseren. Deze onderdelen bieden rust en zorgen voor verbinding tussen de verschillende onderdelen van uw tuin.

Bij het ontwerpen van een grote voortuin is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid onderhoud die vereist is om de tuin mooi te houden. U wilt kunnen genieten van een mooie groene voortuin, zonder dat dit veel tijd, geld en energie kost. Kunstgras, megategels en siergrassen zijn hier bijvoorbeeld uitstekende oplossingen voor.

Ontwerp kleine voortuin

Bij een kleine voortuin is het juist de uitdaging om alle gewenste tuinelementen te realiseren binnen het beperkte oppervlak. Maar met een slim ontwerp heeft u ook als de ruimte beperkt is, de kans om een groene en uitnodigende entree te creëren. Maak bijvoorbeeld optimaal gebruik van de beschikbaar ruimte door te werken met  hoogteverschillen. Denk daarbij aan het gebruik van plantenbakken op verschillende niveaus, klimplanten tegen de gevel of schutting, leibomen en hangplanten of zelfs een verticale tuin.

Kies om de rust te bewaren voor niet te veel verschillende planten. Dit oogt al snel rommelig, helemaal in een kleine tuin. U kunt gebruik maken van verlichting om bepaalde kenmerken in de tuin uit te lichten. Met creativiteit en slimme planning is het mogelijk om zelfs van de kleinste voortuin een prachtige buitenruimte te maken die perfect past bij uw huis en persoonlijke stijl.

Welke elementen zijn belangrijk in een voortuin?

Een voortuin bestaat uit enkele beeldbepalende elementen. De beplanting is er daar een van. Planten, bomen en bloemen zorgen immers voor kleur en sfeer in uw tuin.

Ook de verharding speelt een belangrijke rol. Het tuinpad en de oprit bepalen voor een belangrijk deel het karakter van uw tuin en zorgen bovendien voor de zichtlijnen. Daarnaast is de tuinafscheiding een cruciaal onderdeel van uw voortuin. Kiest u bijvoorbeeld voor een schutting of een haag? En hoe hoog wordt die? Met accessoires als een mooie brievenbus en verlichting maakt u het geheel vervolgens helemaal naar wens af.

Beplanting: planten, struiken en bomen zorgen niet alleen voor een mooie uitstraling van uw voortuin, maar zijn ook goed voor het milieu en zorgen ervoor dat overtollig regenwater opgevangen kan worden.

Verharding: de bestrating vormt de basis van uw voortuin en kan zorgen voor zowel een moderne, strakke uitstraling als uw voortuin een landelijke aanblik geven. Kies bijvoorbeeld voor materialen als natuursteen, klinkers, kasseien of megategels.

Tuinafscheiding: een mooie tuinafscheiding fungeert in de voortuin vooral als bescherming van uw planten en draagt daarnaast bij aan de esthetische waarde van het geheel. U kunt uw voortuin afscheiden door middel van hagen, schuttingen of hekwerken.

Tuinverlichting: met verlichting kunt u ook ‘s avonds genieten van uw prachtige voortuin. Maak bijvoorbeeld gebruik van grondspots, wandlampen of staande lampen.

Waterpartij: als u voldoende ruimte heeft kan een fontein, vijver of waterornament zorgen voor een rustgevende sfeer in uw voortuin.

Zitplek: een bankje of stoelen zorgen ervoor dat u optimaal kunt genieten van uw voortuin. Een zitgelegenheid aan de voorzijde van uw woning heeft veel meerwaarde omdat u hier zon heeft als uw achtertuin (deels) in de schaduw ligt en vice versa.

Voortuin beplanting

Goed gedijende beplanting is essentieel voor iedere mooie voortuin. Bij het maken van een tuinontwerp is het niet alleen belangrijk naar hoe de planten eruit zien, maar ook om na te gaan of ze het op de gekozen plek goed zullen doen. Planten die van zon houden zijn bijvoorbeeld niet geschikt in een schaduwrijke voortuin. We raden u daarom aan u goed in te lezen als u zelf uw voortuin ontwerpt.

Bij Gert Kwanten maken we altijd een zorgvuldig beplantingsplan. Als expert op het gebied van planten en bodemsoorten, weten we als geen ander welke planten geschikt zijn op welke locaties. We kijken niet alleen naar de esthetische waarde van de planten, maar ook naar hun functie en onderlinge relaties. We houden rekening met de bloeitijd en groeiwijze van de planten. Zo zorgen we ervoor dat uw voortuin het hele jaar door voldoende kleur heeft en zich in de loop der jaren prachtig ontwikkelt.

Daarnaast houden we rekening met de bodemsoort en -kwaliteit, waardoor u zeker weet dat de planten optimaal zullen groeien en bloeien. Afhankelijk van de ligging en de bodemomstandigheden zijn er tal van planten die geschikt zijn voor in de voortuin. Denk bijvoorbeeld aan planten uit de volgende groepen:

  • Lavendel: deze geurige plant zorgt niet alleen voor kleur in de voortuin, maar trekt ook bijen en vlinders aan.
  • Hortensia: met hun grote bloemen in verschillende kleuren zijn hortensia’s prachtige blikvangers in de voortuin.
  • Siergrassen: zijn onderhoudsvriendelijk en geven de tuin een natuurlijke uitstraling.
  • Heesters: heesters zoals buxus of taxus kunnen gebruikt worden als haag of om structuur te geven aan de tuin.
  • Vaste planten: er zijn veel vaste planten die zich goed lenen voor de voortuin, zoals geraniums, asters en sedum.

Bestrating

De bestrating die u kiest heeft een grote invloed op de uitstraling van uw tuin. Gebruikt u bijvoorbeeld kleine kasseitjes of megategels, natuursteen of gebakken tegels. Door het juiste soort bestrating te kiezen geeft u uw tuin de gewenste stijl.

Megategels zijn bijvoorbeeld erg geschikt om een mooi lijnenspel te creëren en hoogteverschillen te overbruggen. Deze extra grote tegels geven uw tuin een moderne en strakke uitstraling. Door hun formaat ogen ze rustig en creëren ze een ruimtelijk gevoel, waardoor ze in tegenstelling tot wat veel mensen denken ook geschikt zijn voor in een kleine voortuin. Bovendien zijn megategels relatief makkelijk te leggen en te onderhouden.

Kasseien en gebakken tegels zijn daarentegen juist erg geschikt voor in een landelijke tuin. Deze verharding geeft warmte en uitstraling aan uw tuin.

Tuinafscheiding

Een stijlvolle tuinafscheiding is niet alleen belangrijk voor de privacy, maar is ook een belangrijke blikvanger in uw tuin. Als tuinarchitect houdt Gert Kwanten dan ook niet alleen rekening met de functionele aspecten, maar ook met de esthetische waarde. Een buxushaag geeft de tuin immers een heel andere uitstraling dan een betonnen muur of houten schutting.

Houd er rekening mee dat een gesloten tuinafscheiding in de voortuin maximaal 1 meter hoog mag zijn. Voor een hogere muur of hekwerk is een vergunning vereist.

Balans en harmonie

Bij het inrichten van een tuin is het belangrijk om te zorgen voor verbinding tussen de woning, tuin en omgeving. De voortuin fungeert als het ware als de verbinding tussen het huis en het omringende landschap.

Het is daarom van belang dat de voortuin past bij de stijl en uitstraling van de woning, maar ook bij de omgeving waarin deze zich bevindt. Daarom houdt Gert Kwanten als tuinontwerper rekening met de architectuur van omliggende huizen en met natuurlijke elementen in de buurt zoals bomen of waterpartijen.

Praktisch gebruik

Daarnaast speelt ook functionaliteit een rol: een voortuin moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch in gebruik. Daarbij speelt uw dagelijks leven een belangrijke rol. Als u bijvoorbeeld een auto heeft dan is een oprit belangrijk. Heeft u schoolgaande kinderen, dan kan het praktisch zijn om ruimte te hebben om de fietsen te plaatsen. Met een drukke baan, wilt u zo weinig mogelijk onderhoud. Houdt u van tuinieren? Dan wilt u juist dat er genoeg te doen is in de tuin.

Daarom brengen we bij Gert Kwanten altijd eerst zorgvuldig in kaart wat uw persoonlijke wensen en verwachtingen zijn. Op basis daarvan maken we een op maat gemaakt tuinontwerp dat perfect aansluit op uw behoeften.

Waterdoorlatende oprit

In België gelden er strenge regels rond het gebruik van verhardingen. Sinds 2014 is het verplicht om bij nieuwbouw of herbouw van woningen en gebouwen een bepaald percentage aan ondoorlatende oppervlakte te vervangen door waterdoorlatende materialen. Het doel hiervan is om te zorgen dat regenwater niet rechtstreeks het riool instroomt en  het grondwaterpeil op peil te houden. Volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) moet minstens 50% van de ondoorlatende oppervlakte vervangen worden door waterdoorlatende materialen, zoals grasbetontegels, grind of klinkers met openingen.

Gert Kwanten heeft zich daarom gespecialiseerd in het aanleggen van waterdoorlatende verhardingen. Een waterdoorlatende oprit is een milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor het bestraten van uw oprit.

In tegenstelling tot traditionele bestrating zorgt een waterdoorlatende oprit ervoor dat regenwater de bodem in kan zakken in plaats van weg te stromen in het riool. Dit heeft als voordeel dat het grondwaterpeil op peil blijft, waardoor planten en bomen in de omgeving beter kunnen groeien en er minder kans is op overstromingen bij hevige regenval.

Onderhoudsvriendelijk

In ons drukke leven hebben we vaak niet veel tijd om de tuin te onderhouden. Een onverzorgde voortuin is echter een doorn in het oog. Daarom is het bij ontwerpen van uw voortuin belangrijk om rekening te houden met het onderhoud. Dit doet u bijvoorbeeld door te werken met materialen en planten die weinig onderhoud vergen, zoals siergrassen, megategels en kunstgras.

Gert Kwanten is als tuinaannemer gespecialiseerd is in het aanleggen van onderhoudsvriendelijke tuinen, waaronder ook voortuinen. We begrijpen als geen ander dat niet iedereen groene vingers heeft of beschikt over de tijd die nodig is om de tuin te onderhouden. Door middel van slimme oplossingen zorgen we ervoor dat u als klant kunt genieten van mooie voortuin zonder dat u zich zorgen te hoeft maken over het onderhoud ervan.