Droomt u van een jacuzzi in de tuin, maar vreest u dat het teveel ruimte inneemt? En wilt u vanuit uw woning niet tegen de jacuzzi aankijken? Het is mogelijk om een jacuzzi, hottub, spa of whirlpool geheel of gedeeltelijk in te graven in de tuin. Het voordeel van een jacuzzi inbouwen is dat het spabad als het ware opgaat in het tuinontwerp. In plaats van er tegenaan te kijken, kijkt u eroverheen. Hierdoor neemt de jacuzzi optisch minder ruimte in beslag.
In dit artikel leggen we uit wat voor opties u heeft als u een jacuzzi wilt en gaan we dieper in op de voor- en nadelen van het inbouwen van een jacuzzi.
Een jacuzzi in de tuin
Wilt u heerlijk ontspannen in uw eigen tuin? Dan mag een jacuzzi niet ontbreken. De masserende werking van het warme water heeft een kalmerend effect op uw spieren. Een jacuzzi in de tuin is de ideale manier om te ontsnappen aan de dagelijkse stress en uw lichaam en geest weer helemaal op te laden.
Gert Kwanten is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van prachtige tuinen met jacuzzi’s. Kies uit onze stijlvolle inbouw jacuzzi’s, hottubs en whirlpools en laat uw spa installeren door onze eigen experts. Combineer uw jacuzzi met bijvoorbeeld een sauna, zwembad of poolhouse voor de ultieme ontspanningservaring. Neem contact op met Gert Kwanten voor uw eigen jacuzzi en geniet van een oase van rust in uw eigen achtertuin.
Waarom een jacuzzi inbouwen?
Als u voor de keuze tussen een ingebouwde of bovengrondse jacuzzi komt te staan, zijn er een aantal zaken om in overweging te nemen.
De belangrijkste redenen om een jacuzzi in te graven, zijn visueel van aard. Een jacuzzi die is ingebouwd, ligt minder in het zicht en valt daardoor minder op en is beter in de tuin te integreren. Hierdoor lijkt de tuin op het oog groter. Dit kan met name in een kleine tuin een voordeel zijn. Daarnaast is een jacuzzi inbouwen een ideale manier om de wellness-voorzieningen te integreren in het tuinontwerp.
Een andere reden om te kiezen voor een inbouw jacuzzi is dat makkelijker instappen is.
Soorten jacuzzi’s
Bij het inbouwen van een jacuzzi heeft u grofweg twee opties: gedeeltelijke inbouw of volledige inbouw. Bij gedeeltelijke inbouw blijft een deel van de spa zichtbaar.
U kunt zelf bepalen hoeveel het bad boven de grond uitsteekt, bijvoorbeeld door 70 procent te verzinken en 30 procent zichtbaar te laten. Dit biedt het voordeel dat u gemakkelijk op de kuiprand kunt zitten en de benen in de jacuzzi kunt tillen, wat het gebruiksgemak verhoogt. Bij volledige inbouw wordt de spa helemaal in de bodem verzonken, zodat u de constructie vrijwel niet meer ziet vanuit de woning.
- Bovengrondse jacuzzi: Een bovengronds spabad noemen we ook wel een opbouw jacuzzi. Hierbij wordt eerst een terras aangelegd en daaromheen een jacuzzi geplaatst. Veel klanten kiezen voor deze optie vanwege het gemak van de installatie en de prijs. U hoeft immers geen extra voorzieningen te regelen, waardoor u ook geen extra kosten heeft. Daarnaast is een jacuzzi een pronkstuk in uw tuin. Het aantrekkelijke design van uw wellness-voorzieningen mag best gezien worden. Met een opbouw jacuzzi fungeert het bad als het sprankelende middelpunt van uw tuinontwerp. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de jacuzzi te verlichten, voor een nog romantischer uitstraling in uw tuin.
- Inbouw jacuzzi: Een inbouw jacuzzi is een jacuzzi die is verzonken in het terras. Dit wordt bewerkstelligd door een deel van de tuin uit te graven en de jacuzzi daarin te plaatsen. Vervolgens wordt het terras om de jacuzzi heen gelegd. Hierdoor heeft de jacuzzi geen opstaande randen. Dit heeft verschillende voordelen. Een geïntegreerde spa wordt als het ware een onderdeel van het omringende terras. Bovendien kijkt u vanuit de tuin en de woning over het bad heen, waardoor de jacuzzi op het oog geen ruimte in beslag neemt. De tuin lijkt dus ruimer. Daarnaast is een ingegraven jacuzzi ook praktisch, omdat u makkelijker het water in en uit kunt stappen. Er zitten echter ook nadelen aan een inbouw jacuzzi. Daarover leest u hieronder meer.
- Half ingebouwde jacuzzi: Als middenweg tussen een opbouw en een inbouw jacuzzi, kunt u ook kiezen voor een half verzonken jacuzzi. Hierbij wordt een deel van de jacuzzi ingegraven, maar steekt een flinke rand nog steeds boven het terras uit. Deze optie heeft verschillende voordelen: u kunt nog steeds over het bad heen kijken, terwijl de jacuzzi wel in het oog springt. Bovendien heeft u een rand waar u lekker op kunt zitten voor u het bad instapt. Het instappen is makkelijker dan met een opbouwspa omdat de rand een stuk lager is.
Voordelen inbouw jacuzzi
Een inbouw jacuzzi kent diverse voordelen. Zo is de spa minder zichtbaar vanuit uw woning en neemt zij optisch minder ruimte in beslag. Hierdoor lijkt uw tuin groter, waardoor u meer rust creëert. Daarnaast is een ingegraven jacuzzi ook praktisch. Het instappen is makkelijker en u profiteert van het gebruiksgemak.
- Integreert naadloos in uw tuin
- Neem optisch minder ruimte in beslag
- Makkelijker instappen
- Meer privacy
- Meer beschutting tegen de wind
Nadelen inbouw jacuzzi
Het laten inbouwen van een jacuzzi heeft niet alleen maar voordelen. Zo is het inbouwen van een de constructie redelijk complex. Door deze extra werkzaamheden is een inbouw jacuzzi duurder dan een bovengrondse variant. Daarnaast is het moeilijker om de jacuzzi te repareren als er iets mis is met het bad.
Verder valt de jacuzzi minder op in de tuin, wat door sommige klanten als een nadeel wordt beschouwd. Ook kunnen kleine kinderen makkelijker in het water vallen als zij door de tuin rennen.
Een opbouw jacuzzi is bovendien makkelijker te verplaatsen als u een andere locatie wilt voor het spabad.
- Complexere installatie
- Minder zichtbaar
- Kostbaarder
- Minder makkelijk te verplaatsen
Kan ik zelf een jacuzzi inbouwen?
Het inbouwen van een jacuzzi bestaat uit meer dan het graven van een gat en de jacuzzi daarin plaatsen. U moet bijvoorbeeld rekening houden met de technische aansluiting, de watertoevoer en de afwatering. Al deze zaken bevinden zich ondergronds met een inbouw jacuzzi, wat de installatie vrij complex maakt. Op de plek waar het technisch compartiment komt, moet u bijvoorbeeld een kruipgat maken. Deze ruimte mag niet onder water komen te staan bij zware regenval.
Daarnaast is het cruciaal om te zorgen dat de jacuzzi niet kan verzakken. Daarom dient u te zorgen voor een stevige, stabiele fundering. Wij adviseren hiervoor een ondergrond van stabilisé of breekpuin. Het voordeel hiervan is dat overtollig water nog steeds weg kan zakken door de vloer.
Zodra de jacuzzi is verzonken, is het de taak om het terras op een mooie manier om het bad heen te leggen, zodat de spa op een feilloze manier wordt geïntegreerd in het terras. Het inbouwen van een jacuzzi gecompliceerder dan dit in eerste instantie lijkt. U kunt deze klus zelf uitvoeren, maar het is belangrijk om u goed te verdiepen in hoe dit werkt en waar u rekening mee moet houden.
Uw jacuzzi laten inbouwen
Heeft u interesse om uw jacuzzi in te laten bouwen? In dat geval bent u bij Gert Kwanten aan het juiste adres. Wij helpen u graag met het realiseren van al uw tuinwensen. Onze vakmensen staan klaar om uw jacuzzi in te bouwen, zodat u kunt genieten van een luxe spa in uw tuin. Onze jarenlange ervaring met het realiseren van tuinprojecten, staat garant voor een mooi resultaat dat aan al uw wensen voldoet.
Een complete tuin met jacuzzi laten ontwerpen en aanleggen? Wij maken een doordacht tuinplan dat voldoet aan al uw wensen. Het project wordt vervolgens door onze eigen gespecialiseerde teams gerealiseerd.
We informeren u graag over de mogelijkheden en beantwoorden al uw vragen met betrekking tot het inbouwen van een jacuzzi. Neem gerust contact op voor meer advies of een offerte aanvraag.