Het herfst onderhoud van uw tuin in 7 stappen
Zodra de dagen korter worden, is het tijd om uw tuin voor te bereiden op de aankomende winter. Tijd om te tuinieren dus! Gert Kwanten legt uit wat de beste periode is voor het herfstonderhoud van uw tuin en hoe u uw tuin gereedmaakt voor een lange winterslaap zodat het gazon en alle planten, bomen en heesters de winter goed doorkomen en straks weer klaar zijn voor het nieuwe tuinseizoen.
Tuinonderhoud in de herfst: wanneer?
De beste periode voor het herfstonderhoud van uw tuin is in de maanden september en oktober. Doorgaans vriest het dan nog niet, zodat u het gazon nog kunt bemesten, de hagen nog kunt snoeien en bepaalde planten kunt verplaatsen. Doordat het nog warm genoeg is, kan uw tuin vervolgens nog even aansterken voor de vorstperioden aanbreken. Met zaken als het opruimen van de tuinmeubelen, het tuingereedschap en het afsluiten van het water in de tuin kunt u natuurlijk nog even wachten.
Stap 1: herfstonderhoud aan het gazon
Nu de winter in aantocht is, kunt u het gazon nog een keer maaien. Het gras zal niet al te snel meer groeien, dus stel de grasmaaier daarbij iets hoger af dan in de zomer en het voorjaar.
Het najaar is tevens een belangrijke periode om het gras nog een keer te verticuteren. Zo haalt u de viltlaag van mossen en dood gras weg, waardoor zonlicht en regenwater het gras beter kunnen bereiken. Vaak zijn er door de droogte en vele zonuren in de zomer wat kale plekken in het gazon ontstaan. Daarom kunt u het gazon nog een keer doorzaaien.
Met een zware winter in aantocht krijgt uw gazon veel ter verduren. Door het gazon op tijd te bemesten zorgt u voor voldoende voedingsstoffen in de bodem en een volle, diepgewortelde grasmat die sterk genoeg is om de koude winter te weerstaan. Door het gazon te bekalken voorkomt u dat de bodem verzuurt en remt u mosvorming.
Een laatste, niet te onderschatten onderhoudsklus in het najaar is het verwijderen van afgevallen bladeren. De bladeren zorgen voor een verstikkende laag op het gazon en kunnen leiden tot mosvorming. Daarom is het belangrijk dit rottende organische materiaal van het gazon te verwijderen.
Stap 2: snoeien en scheren
De najaarssnoei is belangrijk om uw tuin verzorgd en gezond te houden. In het najaar kunt u de meeste hagen als beukenhagen, buxushagen en taxushagen netjes bijsnoeien. Tevens kunnen heesters die niet in de winter of het voorjaar bloeien, worden gesnoeid. Hetzelfde geldt voor verschillende boomsoorten. Uitgebloeide rozen kunt u eveneens terugsnoeien. Verdiep u voordat u gaat snoeien altijd in het soort boom of plant en onderzoek of de herfst een geschikte periode is voor het snoeien van de betreffende plant en hoever u de boom of heester terug kunt snoeien.
Stap 3: verplaatsten planten
De herfst is voor veel planten een rustperiode. Daarom is dit een geschikte tijd om planten die te groot zijn geworden of die u om een andere reden graag ergens anders in de tuin ziet, nu te verplanten. Vorstgevoelige planten kunt u echter beter in het voorjaar verplaatsen.
Stap 4: borders winterklaar maken
Het is tevens belangrijk om de borders gereed te maken voor het naderende slechte weer. Verwijder al het onkruid, zodat de borders er weer netjes uitzien. Verder is het vaak verstandig de bodem met een spitvork wat los te werken, zodat regenwater makkelijker weg kan zakken. Heeft de grond in de borders een lage zuurgraad? Dan kunt u kalk strooien. Om de planten te beschermen tegen de vorst, kunt u de bodem afdekken met een laag bladeren of compost.
Stap 5: bloembollen planten
Wilt u bij het aanbreken van het voorjaar direct een mooie, kleurrijke tuin? Dan is dit het moment om bloembollen te planten. Voorjaarsbloeiende bloembollen als tulpen en narcissen kunt u planten in de herfst, net als vroegbloeiers als sneeuwklokjes en irissen. Doe dit altijd vóór de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bollen plant u echter in het voorjaar.
Stap 6: de vijver winterklaar maken
Heeft u een vijver? Dan is het belangrijk om in de herfst afgestorven water- en oeverplanten te verwijderen. De dode waterplanten zijn namelijk een voedingsbodem voor algen. Verder kunt u de vijver in het najaar controleren op draadalg. Verhoog vervolgens de waterhardheid in de vijver. Door de vele neerslag loopt de hardheid van het water gedurende de herfst en winter namelijk snel terug, waardoor zuurstofplanten in het voorjaar niet goed groeien.
U kunt hierna een net over de vijver spannen om ervoor te zorgen dat er in het restant van de herfst en de winter geen bladeren in de vijver waaien en naar de bodem zakken.
Stap 7: winterklaar maken
De laatste stap is het opruimen en afsluiten van onderdelen die u in de winter niet gebruikt of beschadigd kunnen raken. Zet potten met niet-winterbestendige planten binnen, berg tuingereedschap op in de schuur en sluit de beregeningsinstallatie af. Om te voorkomen dat er water in de leidingen achterblijft, is het verstandig om de ontluchtingskraan even open te draaien. Zo voorkomt u dat de installatie in de winter kapotvriest.
Herfstonderhoud laten verzorgen
Een onderhoudsbeurt in het najaar is cruciaal om uw tuin goed de winter door te helpen. Heeft u geen tijd voor al dat werk in de tuin? Gert Kwanten verzorgt zowel losse onderhoudsklussen als complete, op maat samengestelde onderhoudspakketten. Zo weet u zeker dat uw tuin klaar is voor de winter, zonder dat u zelf ergens omkijken naar heeft. Het professioneel laten onderhouden van uw tuin is doorgaans voordeliger dan dat u uw tuin in het voorjaar moet herstellen.