Gazon onderhoud in het voorjaar
De lente is aangebroken; het wordt warmer, de zon breekt vaker door en dus wordt het weer tijd om te genieten van uw tuin. Helaas liggen veel gazons er na de lange winter slecht bij; het gras is gelig, kampt met kale plekken of voelt zacht en los aan als u erop loopt. Gelukkig is het nog niet te laat. Na een lange winter breekt er nu een periode aan waarin uw gazon weer kan herstellen en bijgroeien om uiteindelijk tot volle wasdom te komen.
Maar daar heeft het gras wel een beetje hulp bij nodig.
Op deze pagina leggen we uit wat u dit voorjaar moet doen om uw gazon weer in optimale conditie te krijgen. Heeft u hier zelf geen fut voor? Dan kunt u contact met ons opnemen. We verzorgen zowel jaarrond gazon onderhoud als losse onderhoudsklussen.
Bemesten
Zodra de winter voorbij is en het warmer wordt, ontwaakt uw tuin uit haar winterslaap. Het gras gaat langzaam maar zeker weer groeien. Hier heeft de grasplant wel voldoende voeding voor nodig. Daarom is het belangrijk de bodem te voorzien van extra voedingsstoffen. Dit doet u door het gazon te bemesten. Dit kan doorgaans vanaf maart. Heeft u het gazon nog niet bemest? Dan is het nú het aangewezen moment om dat te doen.
Maaien
Na het bemesten kunt u het gazon een paar weken met rust laten en bij laten groeien. Als het gras weer lang genoeg is, kunt u de grasmaaier uit de schuur halen. Nadat u het gras driemaal heeft gemaaid, kunt u het verticuteren.
Tip! Heeft u een robotmaaier? Als u een robotmaaier heeft, blijft er een viltlaag achter in het gazon. Deze dient u om de twee jaar te (laten) verwijderen om een stralend gazon te behouden.
Verticuteren
Heeft u het gazon vorige maand al bemest? Dan breekt nu een geschikte periode aan om het gazon te verticuteren. Dit is nodig als er mos of een viltlaag in het gazon staat. Een viltlaag wordt veroorzaakt door dood organisch materiaal dat zich ophoopt tussen de grassprieten. Hierdoor krijgt het gazon weinig ‘lucht’. Door het gazon te verticuteren, verwijdert u de mos en viltlaag, zodat uw grasmat meer zuurstof en zonlicht op kan nemen. Verticuteren doet u het best met een verticuteermachine: eenmaal in de lengte van het gazon (daarna afharken) en eenmaal in de breedte (nogmaals afharken).
Uitsteken wild gras
Kampt uw gazon met lichte, brede grasvlekken? Dit is vermoedelijk wild gras, ook wel straatgras genoemd. Dit is het gras dat u op akkerranden, maar ook op parkeerplaatsen en tussen straatstenen aantreft. Via vogels komen de zaden in uw gazon terecht, waar het ontkiemt. Het straatgras vormt lelijke, gele plekken in het gazon. Omdat straatgras zich snel uitbreidt, is het belangrijk dit uit het gazon te verwijderen. Dit kunt u alleen doen door het met de hand uit te steken.
Onkruid verwijderen
Als de temperatuur boven de 10 graden komt en er geen nachtvorst meer is, dan kunt u onkruid bestrijden. Dit kunt u het best doen met speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen. Verschillende soorten onkruid bestrijdt u overigens met verschillende middelen. Verdiep u dus goed in het soort onkruid in uw tuin of neem contact met ons op.
Doorzaaien
Na al deze werkzaamheden oogt uw gazon vaak wat kaal. U heeft immers een hoop mos, vilt, onkruid en wild gras verwijderd. Als u veel last heeft van kale plekken, dan is het belangrijk het grasveld door te zaaien. Het nieuwe graszaad zal in de loop van het voorjaar ontkiemen, waardoor u in de zomer geniet van een extra vol gazon.
Engerlingen en emelten
Een beroerd ogend gazon is overigens niet altijd het gevolg van een strenge winter. Kampt uw gazon met veel gele plekken, pikken er vogels in het gazon en laten de graszoden los? Dan is de kans groot dat u last heeft van engerlingen of emelten. Dit jaar zijn deze larven er extra vroeg bij, wellicht doordat het in de landbouw niet meer is toegestaan om ze te bestrijden.
U kunt controleren of u last heeft van engerlingen of emelten door de losse graszoden op te tillen. Ziet u witte wormvormige larven met een oranje kop, dan heeft u te maken met engerlingen. Treft u donkergrijze larven aan? Dan heeft u last van emelten. Zowel engerlingen als emelten vreten de graswortels aan. Hierdoor sterft het gras af. Daarom dient u het ongedierte zo snel mogelijk te bestrijden. Hiervoor kunt u biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken of contact met ons opnemen.
Wilt u advies op maat?
Herkent u deze problemen? Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Bel ons op 011 66 66 46 of stuur een mail naar onderhoud@www.gert-kwanten.be
Onze specialisten staan u graag te woord en helpen u graag verder.